parallax background

TAIDE ON KAIKKIALLA

LUKAS KÜHNEN ÄÄNIVEISTOKSET

Saksalainen äänitaiteilija ja kuvanveistäjä Lukas Kühne on liittänyt toisiinsa tilan ja äänen. Sen tuloksena syntyneet ääniveistokset resonoivat tietyissä äänen korkeuksissa ja harmonioissa. Lukas Kühne toteaa yhteistyöstämme:”Olen tulokseen niin tyytyväinen kuin vain olla voi! Tunsin heti ensimmäisestä hetkestä lähtien, että kaikki osapuolet suhtautuivat haasteeseen nautinnolla ja omistautumisella. Kompromisseja ei tehty. Suuri kiitos siitä!”

TAIDE ON KAIKKIALLA

Antaumuksella luotu taide ja kulttuuri tekevät elämästä nautittavamman. Se herättää oman luovuutemme ja tuo tuoreita näkemyksiä päivittäiseen työhön ja toimintaan. Tähän periaatteeseen nojautuen tuemme mielellämme kauniita, erikoisia, uudistuksellisia ja omistautuneita kulttuuri- ja taideprojekteja.

Ääniveistos ORGANUM

Sijainti: Hailuodon saari, Suomi
Tilaaja: Hai Art
Tekijä: Lukas Kühne
Valmistumisvuosi: 2014

Saaren asumattomalla alueella sijaitseva kaunis Organum, niin sanottu laulava betoni, koostuu kolmesta erikokoisesta toisiinsa liitetystä kupolista, joista jokaisella on tietyt resonanssit ja akustiset ominaisuudet. Upea paikka arkkitehtuurin, luonnon, akustiikan, tilan, hiljaisuuden ja äänen yhteyden kokemiseksi.

Ääniveistos TVISÖNGUR

Sijainti: Seyðisfjörður, Island
Tilaaja ja tekijä: Lukas Kühne
Valmistumisvuosi: 2012

Mäenrinteessä sijaitseva maaginen ääniveistos koostuu viidestä erikokoisesta toisiinsa liitetystä betonikupolista. Jokainen kupoli resonoi yhtenä viidestä nuotista ja on perustana Islannin kansanmusiikin viiden nuotin harmonialle, tvisöngurille.

Kuvat: Gudmundur Oddur Magnusson

Ääniveistos CROMATICO

Sijainti: Tallinnan laululava
Tilaaja: SA Tallinn 2011
Tekijä: Lukas Kühne
Valmistumisvuosi: 2011

Vuoden betonirakennuksen tittelin vuonna 2011 saanut Cromatico on aistillinen ja akustisesti merkittävä ääniveistos. Se esittelee upealla tavalla tilan ja äänen keskinäistä suhdetta. Sen kahdentoista kammion viritys vastaa kromaattista oktaavia, jolla on ollut vaikutus länsimaiseen musiikkikulttuuriin barokista nykyaikaan.

Suomi